+36 30 954 0331
A kosár üres.

Blog bejegyzés


08
19

Bőr belülről: A tudomány a hibátlan bőr mögött

2022. Augusztus 19. 17:09

Bőr belülről: A tudomány a hibátlan bőr mögött

Interjú Dr. Bibivel

 Míg a legtöbb ember tisztában van a bőrápolás fontosságával a helyi rituálék és termékek, például hidratálók, szérumok és SPF-ek révén – a lista folytatódik, sokan figyelmen kívül hagyják a táplálkozási változásokat, amelyek erősen tükröződnek a bőrön. Többek között az egészséges táplálkozás, valamint a C-vitamin és a kollagén pótlása igazi táplálkozási hősök, ha belülről kell gondoskodni egészségünkről és bőrünkről.

A 2022-es Altrient C-vitamin Egyezményből készült, tartalmas interjúban Susie Perry, a Dip ION élelmiszer-tudósa és táplálkozási terapeuta, valamint Dr. Bibi Ghalaie, kozmetikus orvos, a Doctor Bibi Clinic előadója, alapítója és orvosi igazgatója tátja elénk legjobb bizonyítékokon alapuló bőrápolási tippeket és ad tanácsokat a bőr belső táplálásához és védelméhez.

„Amikor bőrbetegségről van szó, amely kifelé is látható, az valóban hatással lehet lényünk minden aspektusára, nem csak fizikailag, hanem pszichológiailag is” – mondja Dr. Bibi.

A bőr belülről

  

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan ápoljuk bőrünket, meg kell értenünk a bőr működését. Dr. Bibi megemlíti, hogy három általános bőrrétegünk van: felhám, dermis és hipodermisz. Az elsőnek további 5 rétege van (stratum basale, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum és stratum corneum). A dermiszben számos folyamat játszódik le, mint például a kollagénképződés, az immunrendszer működése, a sejtek támogatása és rugalmassága.

Az érdekes tény, hogy bőrünk folyamatosan változik, miközben életünk különböző szakaszain megyünk keresztül; különböző típusú expozíciókkal találkozunk: például a környezetszennyezéssel és az ultraibolya (UV) sugárzással, és sajátos szokásaik vannak a dohányzás, az ivás és az étrendünk tekintetében. Bőrünk gyakran változtat az összetételén, ez az oka annak, hogy az öregedés során kívülről is másképp néz ki – mondja Dr. Bibi.

UV-sugarak: mi a különbség?

   

Dr. Bibi szerint háromféle UV-sugárzás létezik: A, B és C. Gyakran csak A-t és B-t vesszük figyelembe, mert a C hullámhossz túl rövid ahhoz, hogy elérje és károsítsa a bőrt.

UVA: 60%-kal mélyebbre jut a bőrbe, mint az UVB, egészen a dermisz aljáig, elérve a bőr legmélyebb részét. Szabad gyököket vált ki, amelyek károsíthatják a DNS-t és lebonthatják a kollagént és az elasztint. Ezért a sejtek idővel rákkeltővé válhatnak.

UVB: Érinti az epidermiszt. Hozzájárulhat a bőrrákhoz és a korai öregedéshez is.

Az UVA és UVB napsugarak által okozott károsodás a reaktív oxigénfajták és szabad gyökök képződésének eredménye, amelyek oxidatív stresszhez vezetnek, és csökkentik az új kollagén képződését a bőrben.

Felszabadítja a fényvédőben rejlő lehetőségeket

  

Dr. Bibi elmagyarázza, hogy minél magasabb az SPF (napvédő faktor), annál hosszabb ideig van védve a napsugárzástól. Azt is mondja, hogy napvédelem mellett lebarnulni nagyon is lehetséges:

"A melanin sejtek továbbra is feljuthatnak a felszínre, és a barnító hatás továbbra is fennáll"

Javaslatként elmondja, hogy fontos, hogy legyen olyan fényvédő, amely magas faktorral blokkolja az UVA és UVB sugárzást is, folyamatosan vigye fel újra, tudva, hogy a védelem átlagosan 4-6 óráig tart, és végül a megfelelő mennyiséget alkalmazva.

„A fényvédők nem védenek meg az oxidatív stressztől, ezért nagyon fontos, hogy antioxidánst vigyünk fel a bőrünkre, például egy helyi C-vitamint.” – tanácsolja Dr. Bibi

Úgy tűnik, hogy még a magas faktorszámú fényvédők sem védik meg teljes mértékben az UV-sugarakat attól, hogy a bőrödet elérjék és károsítsák, ezért a napozás vagy étrend-kiegészítő fogyasztása után antioxidáns használata nagyon hasznos.

Mi a helyzet a táplálkozással?

A teában, a csokoládéban és a kávéban található magas koffeintartalom káros lehet a bőrre, mivel beindítja a kollagén lebomlását. A dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a finomított cukor fogyasztása szintén tilos. Ehelyett, ha megpróbáljuk a koffeint és a cukrot helyettesíteni a fehérjedús ételekkel, és 20-30%-kal növeljük a fehérjebevitelt, az elnyomhatja az energiavágyat, és segíthet a testsúly szabályozásában is.

A C-vitamin elősegíti a kollagéntermelés fokozását

  

A kollagén egy kettős hélix szerkezet, amely aminosavakból és peptidkötésekből áll. A C-vitamin nagyon fontos a szintéziséhez. Az étrendünkből nem tudjuk bevinni az összes szükséges C-vitamint, mert a legtöbb a gyomorban bomlik le. A felszívódás kulcsfontosságú, ezért Dr. Bibi erősen ajánlja az Altrient C-t:

„Nyolc hét szedése után a bőr rugalmasságának és feszességének jelentős javulása, valamint a finom vonalak és ráncok jelentős csökkenése tapasztalható. Ezek azok a dolgok, amelyeket szívesen ajánlok pácienseimnek, és bizalommal mondhatom nekik: ezt tudom. A táplálékkiegészítő nemcsak az Ön energiáját, egészségét és jólétét fogja segíteni, hanem külsőleg is különbséget fog látni a bőrén.” állítja Dr. Bibi.

Milyen egyéb vitaminok vesznek részt?

Amikor a bőrápolásról beszélünk, általában az A-vitamin vagy a retinol kerül szóba. Dr. Bibi azt tanácsolja, hogy nagyon fontos tudni, hogy ezeknek a kiegészítőknek a szokásos lehetséges következményei a következők: bőrpír, irritáció, szárazság és érzékenység, míg az emberek összetévesztik ezeket a mellékhatásokkal, ez csak azt mutatja, hogy a retinol hogyan javítja a bőrt. De ha nincs hatással a belső egészségjavulásra vagy a kollagén állványzatra, akkor bőre nem fog egészségesnek tűnni.

A C-vitamin másik csodálatos hatása a fogamzás előtti szakaszban lép életbe, amikor az emberek terhességre készülnek. Még akkor is, ha csak a folsavról és a cinkről hallunk; A C-vitamin fontossá válik az erek, a csontok, a körmök, a bőr, a haj stb. felépítésében. Napi kétszeri 2 Altrient C bevétele nagyon előnyös lehet a fogamzás előtti szakaszban.

Végül Dr. Bibi elmagyarázza, hogy a menopauza kezdetekor a kollagén 60%-a elvész. Ezért ideális ebben a szakaszban, ha megpróbálja növelni a bőr rugalmasságát és kollagénszintjét.

Általánosságban elmondható, hogy a táplálékkiegészítés és az életmódváltás fontos lépések ahhoz, hogy életünk különböző szakaszaiban belülről érjünk el hibátlan bőrt. Ne hagyja ki más szakértők véleményét az egészségről és a táplálkozásról a C-vitamin egyezményben!

Forrás: https://www.abundanceandhealth.co.uk/en/blog






"... A termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészíto betegségek megelozésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van."
(forrás:OÉTI)