+36 30 954 0331
A kosár üres.

Miért érdemes glutationt fogyasztani?

A glutation (GSH) az egyik legfontosabb – mindössze három aminosavból álló –  víz-oldékony antioxidáns molekulánk. 

Természetes állapotában néhány gyümölcsben és zöldségben, továbbá növényi és állati szövetekben fordul elő, nagyobb mennyiségben pedig a fehérjetartalmú ételekben található meg.

Redukált formája egy szabad -SH csoporttal rendelkezik, mely nehézfém terhelés esetén fémionokat köt, oxidatív stressz esetén könnyebben oxidálódik, mint a sejt fehérjéi, így a stresszhatások elleni védekező reakciók egyik fontos komponense. Maga is gyökfogó tulajdonságú, de emellett részt vesz az aszkorbinsav és rajta keresztül az E-vitamin regenerálásában, a H2O2 és a lipid-peroxidok redukálásában.

Miért fontos a glutation (GSH) bevitel?

 • Mert leköti a szabad gyököket: a glutation rendkívül fontos szabad gyök-semlegesítő molekula. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert anyaga, képes kisöpörni a szabad gyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Védi szervezetünket a radioaktív anyagoktól és UV sugárzástól. A test legerősebb gyógyító anyaga. A szabad gyökök keletkezése bonyolult és kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el a szervezetünkben, egyaránt károsíthatják a zsírokat, fehérjéket és a nukleinsavakat. A kémiai szabad gyökök túlzott termelődése végső soron mindig valamilyen betegségben nyilvánul meg, ennek a legsúlyosabb formája a rákos daganat kialakulása.
 • Mert lassítja az öregedést: ahogy öregszünk, védekező rendszerünk egyre kevésbé tud megküzdeni a folyamatosan keletkező szabad gyökökkel. A glutation hatástalaníthatja azokat a szabad gyököket, melyek összefüggenek az öregedéssel, és drámaian lelassíthatja annak folyamatát, és újjáépíti a roncsolódott sejteket. Ha hiányt szenvedünk a glutationban, akkor az öregedés folyamata felgyorsul.
 • Mert hiánya idegrendszeri betegségekhez vezethet: a glutation hiánya először az idegrendszert érinti, mely koordinációs zavarokhoz, majd később felismerő-képességünk csökkenéséhez vezet. Az eddigi kutatások alapján súlyosabb idegrendszeri betegségek kialakulásában, így például a Parkinson-kór, Sclerosis multiplex, Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe van a glutation hiányának.
 • Mert immunerősítő hatású: mivel a glutation ilyen erős antioxidáns és immunerősítő, feltevések szerint segít megelőzni a rákot, különösen a májban, ahol a hatástalanított káros anyagok fő raktározása folyik. Egyre több a tudományos bizonyíték, hogy a glutation az emberi test egyik potenciális daganat elleni gyógyírja.
 • Mert gyulladáscsökkentő hatású: kimutatták a glutation gyulladáscsökkentő hatását, valamint felgyorsíthatja a regeneráció folyamatát. Ízületi gyulladásoknál kifejezetten pozitív hatású.
 • Mert méregtelenítő hatású: erős méregtelenítő hatása van, és megvédi szervezetünket a nehézfémek, a rengeteg gyógyszer, a sugárzás, a cigarettafüst, az alkohol és a szennyeződések káros hatásaitól.
 • Mert daganat ellenes hatású: emeli a daganatsejtek oxigén szintjét, ez idézi elő rákölő hatását, hiszen az oxigén a daganatsejteket megöli. Az oxidánsok hatására maga is károsodik, de a glutation reduktáz nevű enzim azonnal helyreállítja. 

A GLUTATION lényegében pajzsként védi szervezetünket a különböző külső behatásoktól (pl. UV sugárzás, radioaktív anyagok, szabad gyökök, különböző méreganyagok stb.),melyek különböző betegségek előidézői lehetnek. 

glutation-védőpajzs

A GLUTATION védőpajzsként szolgál.

2015 márciusában, a neves European Journal of Nutricion nevű szaklapban jelent meg amerikai kutatók cikke a szájon át alkalmazott glutation hatásáról. A 6 hónapos placebo kontrollált, kettős vak klinikai vizsgálat során 54 nem dohányzó betegnélvizsgálták meg a szájon át adott glutation szervezetükre kifejtett hatását.

 A vizsgálat menete

A klinikai vizsgálatba 61 nem dohányzó, 30-74 év közötti férfit és nőt vontak be, akik legalább 1 hónapja semmilyen antioxidáns kiegészítő terápiában nem részesült. A vizsgálatot 54 beteg tudta befejezni, 7 betegnél nem volt megfelelő az együttműködési képesség, közülük 5 beteg a placebo, míg kettő a 250 mg-os glutationt kapó csoportból való volt. A betegeket három csoportba osztották:

 • I. csoport: 250 mg/nap Glutationt (20 fő),
 • II. csoport: 1000 mg/nap Glutationt (20 fő),
 • III. csoport: placebót kapott 6 hónapon át(21 fő).

A vizsgálatot követő 7. hónap volt a kimosási periódus, amikor semmit sem kaptak a betegek. A vizsgálat első, harmadik, a hatodik és a hetedik hónapja végén vér, vizelet és szájnyálkakártya vizsgálat történt, mely az alábbi eredményeket mutatta:

 • a vér glutation (GSH) szintje a két GSH-t kapó csoportban (I. és II.) a vizsgálat folyamán folyamatosan emelkedett a kiindulási értékhez képest, míg a placebot kapó III. csoportban lényegesen nem változott,
 • a 6. hónap végén az 1000 mg GSH-t kapó II. csoportban a vér glutation szintje magasabb volt, mint a 250 mg GSH-t kapó I. csoportnak,
 • a 6. hónap végén a vörösvértestekben, a plazmában és a limfocitákban a GSH szintje 30-35%-al volt magasabb, mint induláskor a nagy dózisú GSH-t kapó csoportban,
 • az alacsonyabb, 250 mg-os dózis esetén a GSH szintje az előbbi helyeken 17-29%-os növekedést mutatott,
 • a szájnyálkahártya sejtekben 260%-os GSH szint emelkedést észleltek a kiindulási értékhez képest!

Az eredményekből látható, hogy a magasabb dózisú GSH nagyobb hatást eredményezett, mint a kisebb dózis. A glutation bevitele megemelte a különböző sejtek glutation szintjét, míg a placebo csoportban nem történt érdemleges változás.

A glutationt nagyon jól tolerálták a betegek, semmilyen súlyosabb mellékhatást nem észleltek egyik csoportban sem. A vizsgálat nagyon szépen bebizonyította, hogy érdemes a glutationt külső forrásból bevinni szervezetünkbe.

A GSH (glutation) szájon át történő bevitele nagyon egyszerűen megvalósítható, ugyanis a glutation a bélrendszerből szívódik fel, viszont a sejtekbe csak elenyészően kis része képes eljutni. Éppen ezért a legtöbb glutationt tartalmazó termék nem tudja teljesíteni azt, ami épp a feladata lenne, azaz nem képes a sejtekben lévő glutation hiányt orvosolni, mely ráadásul az életkor előrehaladásával folyamatosan emelkedik.

Erre a problémára jelenthet megoldást a LivOn Labs különleges liposzómás technológiával készült GSH-ja, melynek segítségével a glutation szinte teljes mennyisége bevihető a sejtekbe a liposzómás burok segítségével. A különleges technológiának köszönhetően így a szervezetünkbe bevitt glutation nem vész kárba, szinte a teljes mennyiség képes hasznosulni.

Altrient GSH Liposzómás GlutationAz amerikai LivOn Labs liposzómás technológiája nem hiába lett világhíres, a glutation (GSH)mellett az alfa-liponsav (R-ALA) és a C-vitamin sejtekbe történő bejutását is meg tudták már valósítani. Ezen technológia segítségével közel olyan hatékonyságot tudnak elérni az egyes anyagok bevitele során, mintha intravénás injekciós formában történne a bevitel söt, akár hatékonyabb is lehet. Ez, az Európában Altrient® márkanéven futó különleges liposzómás technológiával készült termékcsalád 3 tagja  áruházunkban is elérhető:

 Az Altrient® liposzómás termékcsalád.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a glutation (GSH) nagyon fontos szerepet játszik az emberi szervezet működésében és hiánya többféle súlyos betegség forrása lehet. Megfelelő technológiával előállított glutation (GSH) szájon át történő bevitelével pótolni tudjuk hiányát, s ezzel hozzájárulhatunk egészségünk hosszú távú megőrzéséhez.

 

Figyelem! A cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál. A benne lévő információk nem alkalmasak betegségek kezelésére. 

Szerző: Dr. Dóda Ildikó
Megjelent: http://vitaldepowebaruhaz.hu/miert-erdemes-glutationt-fogyasztani/

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24791752

További terméki formációért kattintson ide: ALTRIENT® termékek

#

NÉLKÜLÖZHETETLEN ANTIOXIDÁNSOK VII. – GLUTATION

GLUTATION A MÉREGTELENÍTŐ

Forrás: Biogenic Health Academy
http://bha.hu/nelkulozhetetlen-antioxidansok-vii-glutation/

A glutation nem nyomelem, szervezetünk képes azt előállítani. Sejtjeinkben keletkezik, ahol feltehetően a legfontosabb antioxidáns és méregtelenítő származék. A létrejöttéhez szükséges energiát a mitokondriumok szolgáltatják, ezért ha azok megrongálódnak, a glutation mennyisége csökken, s így a sejt védtelenné válik a szabadgyökökkel szemben és elpusztul.

Ahogy öregszünk, a mitokondriumok hatásfoka egyre romlik, a glutation koncentrációja pedig csökken. Ennek hatására a mitokondriumokat ért szabadgyök-támadás még hevesebbé válik, ami az energiatermelés további hanyatlását okozza. A glutation koncentráció tovább csökken, s ezzel létre jön egy ördögi kör, mely valószínűsíthetően az öregedési folyamat központi részét képezi.

Minden jel arra mutat, hogy a magas glutationszint fenntartása nagyon jó a szervezetnek. A glutation koncentráció növelése szúnyogok esetén például 40%-os élethossz növekedéssel járt. Ez a stratégia meglehetősen biztonságosnak tűnik, ugyanis egészen a napi 250mg / testsúly kg-os adagolásig az elvégzett kísérletek során nem volt tapasztalható semmilyen kóros elváltozás. Ez emberekre vonatkoztatva napi 15g-ot jelent, míg a klinikai tanulmányok során idáig alkalmazott dózisok ennél jóval alacsonyabbak voltak, napi 300-600mg között mozogtak.

A GLUTATION FELSZÍVÓDÁSA

A glutation egy kisméretű molekula, mely a bélrendszerből képes felszívódni. Mégis, a felszívódott mennyiségnek csak elenyészően kis része jut be sejtjeinkbe. Ennek ellenére már annak is pozitív hatása van, ha kapcsolatba kerül a sejt külső felszínével. Azt feltételezzük, hogy a glutation így erősíti az immunrendszert, fokozza a szexhormonok termelődését és javítja az agyfunkciókat. Egyes kutatók szerint a glutation ezen kívül csökkenti a gyulladásokért felelős vegyületek termelődését, ami jótékony hatással van az ízületi gyulladásra és az asztmára.

Bár gyógyszerként alkalmazva nem növeli a sejtekben található glutation koncentrációját, a gyógyszergyárak előállították néhány szintetikus változatát, melyek már ilyen téren is viszonylag hatásosnak bizonyultak. Azonban a glutation helyettesítésére használhatjuk annak egyes analógjait is, például az a-liposavat Q10-zel kombinálva, vegyes karotinoidokat, illetve az antioxidánsok széles körét tartalmazó készítményeket.

Ezzel pedig ismét csak visszatértünk az antioxidáns kombinációk elméletéhez. A glutation a sejtjeinkben megtalálható egyik legfontosabb antioxidáns a plazmában (sejtünk belsejét alkotó folyékony közegben) döntő szerepet játszó C-vitaminnal és az egyes folyadékterek között húzódó sejtmembránokban létfontosságú E-vitaminnal egyetemben. Ez a három antioxidáns egymás hatását erősítve működik, ezért mindegyikükre szükség van, plusz rajtuk kívül még Q10-koenzimre, flavonoidokra, karotinoidokra, saját szervezetünk által termelt antioxidáns enzimekre és egy sor egyéb antioxidáns vegyületre.

A GLUTATION ÉS A KOR

Az alól az általános szabály alól, mely szerint a glutationszint az életkor előrehaladtával csökken, az igazán egészséges idősek képeznek kivételt, akiknél a lassabb biológiai öregedés általában együtt jár a magas glutationszinttel. Egy hatvan év fölöttieken végzett, 33 fős amerikai tanulmány például azt találta, hogy a legegészségesebb emberek glutation szintje volt a legmagasabb. Ezeknek az embereknek alacsonyabb volt a vérnyomása, a koleszterinszintje, kevésbé voltak hízékonyak, s magukat egészségesebbnek tartották az átlagnál.

A mérleg másik oldalát tekintve pedig azoknál mértek az átlagosnál alacsonyabb glutationszintet, akik valamilyen krónikus betegségben (szívbetegség, ízületi gyulladás, cukorbetegség, stb.) szenvedtek. Meglepően alacsony értéket találtak továbbá az akut légzési elégtelenségben (ARDS) szenvedőknél, mely betegségre 50%-os elhalálozás jellemző, és a HIV fertőzötteknél, akiknél a glutationszint az AIDS stádium kialakulásával csak tovább romlik. Mindkét betegség jól reagál a prociszteinre, a glutation szintetikus prekurzorára.


 

 
Altrient GSH Liposzómás Glutation

 

 


"... A termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészíto betegségek megelozésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van."
(forrás:OÉTI)