#A KESERŰ JOBB
A keserű jobb – A szalvesztrolok teszik értékesebbé a biotermelésű
zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket
Megjelent: (Biokultúra rovatok/Érvek a bio mellett)
Biokultúra
2012/3-4
A szalvesztrolok a fitoalexinekhez tartozó azon vegyületek, melyeket a
növény védekező anyagként termel az őt érő stressz hatásokra, mint például a
gombabetegségek, vírusok, baktériumok támadásai, az uv-sugárzás, illetve a
kártevő rovarokkal szembeni védelemként. |
A szalvesztrolok jelentősége emberekre vonatkozóan is megemlítendő, hiszen
ráksejtképződés gátló hatásúak: miközben a rákos sejteket pusztítják, az
egészségeseket nem háborgatják.A szalvesztrolok keserű ízű anyagok, melyek
jelentős mennyiségben csak biotermelésű zöldségekben, gyümölcsökben és
fűszernövényekben termelődnek. Azok, akik biotermékeket fogyasztanak
valószínűleg nagyobb védelmet élveznek a rákbetegségekkel szemben, mint azok,
akik a konvencionális termesztésből származó termékek mellett döntenek.Hollandiában
10 férfiből kb. 4, illetve 10 nőből kb. 3,5 lesz rákos élete folyamán. Az
összes rákbetegségnek kb. 1/3-a a dohányzás számlájára írható, a táplálkozási
faktorok pedig egy további harmadért felelősek. Ez utóbbi alatt értendő a nem
teljes értékű, illetve az egyoldalú táplálkozás, a túl kevés zöldség- és
gyümölcsfogyasztás, valamint a táplálékban lévő rákokozó anyagok
jelenléte.Angol tudósok felfedeztek egy fontos tumor szelektáló mechanizmust,
melynek során bizonyos, az élelmiszereinkben megtalálható növényi anyagcsere
termékekkel rákos sejteket semmisíthetnek meg. Ezek a növényi anyagok a
szalvesztrolok, melyek az utóbbi évtizedekben a táplálékainkból nagyrészt
teljesen eltűntek. Ez alól kivételt a biotermékek képeznek.
AZ ÚJ CYP1B1 NEVŰ ENZIM
Az 1990-es évek elején az aberdeeni egyetemen Dan Burke professzor
kutatócsoportja tumorsejtekben fedezett fel egy új P450-típusú citokróm
enzimet, a CYP1B1-et.A CYP1, a CYP2 és CYP3 enzimek ún. P450-típusú citokróm
enzimek, melyek feladata a testben az endogén anyagcseretermékek (metabolitok)
és a testidegen exogén toxikus anyagok (pl. a rákkeltő xenobiotikumok: mint az
élelmiszer-adalékok, a gyógyszerek, számos a levegőben, vízben és
élelmiszerekben előforduló, ipari vagy mezőgazdasági tevékenységből származó
vegyi anyagok, növényi toxinok) méregtelenítése.Mivel a xenobiotikus anyagcsere
első fázisa a májban megy végbe, így ezek az enzimek elsősorban a májban
találhatóak meg, de jelen vannak még egyéb szervekben, így a belekben, a
vesében és a tüdőben is.Más P450-típusú citokróm enzimek a CYP11, CYP17, a
CYP19 és a CYP21-es enzimek, melyek a szteroidok, zsírsavak és prosztaglandinok
szintézisében vesznek részt, mellyel a sejtszabályozásban és a sejtek közötti
információ átvitelben játszanak szerepet.
EGY ENZIM CSAK TUMORSEJTEKBEN
Az újonnan felfedezett CYP1B1 nevű enzim különlegessége az, hogy kizárólag
rákos (emberi) sejtekben lehet kimutatni, de egészséges szövetekben nem. Burke
professzor ezen megállapítását több független laboratóriumban, így a bostoni
Dana-Farber Rákkutató Intézetben is megerősítették.Habár a CYP1B1-es gént
egészséges sejtek is tartalmaznak, normál körülmények között nyilvánvalóan nem,
vagy csak alig jutnak érvényre. In vitro kísérletekben kimutatták, hogy a
CYP1B1 a karcinogéneket aktiválni tudja, de valószínűleg a rák keletkezésében
mégsem játszik szerepet, mivel ez az enzim a normál sejtekben
inaktív.Mindenesetre Burke professzor kutatócsoportja a CYP1B1-es fehérjét
minden emberi tumorsejtvonalban megtalálta. Közben több tudományos bizonyíték
is van arra, hogy a CYP1B1-es enzim jelentősen megnövekedett expressziója
(kifejeződése) közös ismertetőjegye szinte minden, embereknél előforduló
rákformának. Éppen ezért az indukálható CYP1B1 fehérje általános tumorjelzőként
tekinthető. A sejtekben lévő CYP1B1 fehérjék immun-hisztokémiai standard
eljárásokkal való kimutathatósága által a rákbetegségek a jövőben remélhetőleg
már korai stádiumban felismerhetőek lesznek. Burke professzor úgy véli, hogy a
CYP1B1-es gént egy, a szabályozásból kifutott testi sejt „kapcsolja be”
(aktiválja),hogy szelektíven távolíthassa el a tumorsejteket (tumorszupressziós
gén).
CYP1B1
FEHÉRJÉK ÁLTAL AKTIVÁLT PREKURZOROK
A CYP1B1
fehérjék felfedezése vezette el a kutatást a természetes és a szintetikus
rákellenes szerekhez, az ún. citosztatikumokhoz, melyek CYP1B1 fehérjék
által aktiválódnak. A prekurzorok vagy előanyagok önmagukban véve nem vagy
alig mérgezőek, de CYP1B1 enzimek hatására mérgező szubsztanssá alakulnak,
melyek a tumorsejtek apoptózisához, vagyis programozott sejthalálhoz vezetnek.
A helyzet viszont fordítva látszik azoknál a rákellenes gyógyszereknél,
melyeket a CYP1B1 fehérjék inaktiválnak, ezáltal hatástalanok lesznek (tumorrezisztancia).
Többek közt ez a helyzet a Docetaxel, az Ellipticin, a Mitoxantron és a
Tamoxifen esetében. A manapság használatban lévő citosztatikumok komoly
mellékhatásokkal rendelkeznek, mivel ezek nemcsak a tumorsejtekre mérgezőek,
hanem az egészséges szövetekre és sejtekre is. Azon – lehetőleg természetes
eredetű – prekurzorok vagy előanyagok megtalálása, melyek csak rákos sejtekben
aktiválódnak, óriási tudományos előrelépést jelentenének a rák ellen folytatott
küzdelemben.
A
SZINTETIKUSTÓL A TERMÉSZETES ALAPOK FELÉ
Burke
professzor a leicesteri Montfort Egyetem meghívása révén került kapcsolatba
Gerry Potterrel, aki a klinikai kémia tudományág professzora, illetőleg
rákellenes gyógyszerek fejlesztési szakértője. Potter a CYP1B1 felfedezéséhez
való csatlakozás során kifejlesztette az első szintetikus előanyagot (a
DMU-135-öt),mely CYP1B1 fehérje hatására tyrosin-kináz inhibitorrá alakult, így
hatékonyan pusztította a rákos sejteket. A DMU-135 aktív összetevője egy
sztilbén szerkezet. A sztilbének 1,2-difenil-etilén funkciós csoporttal
rendelkező bioaktív szerves anyagok.
Burke és
Potter professzorban felmerült a kérdés, hogy vajon a táplálékainkban is
hasonló kötésekben fordulnak-e elő ezek az anyagok, melyek CYP1B1 fehérjék
hatására citotoxikus anyagokká aktiválódnak.
Becslések
szerint az emberi sejtekben naponta akár 1000 db rákos sejt is képződik, ezek
többsége azonban gyorsan és hatékonyan leépül és nem vezet tumorok
kialakulásához. A kérdés, hogy „az emberek miért lesznek rákosak” nem jó,
ehelyett fordítva kell feltennünk a kérdést: vagyis hogy az emberek akkor mégis
miért nem lesznek mind rákosak? Talán a CYP1B1 enzim az evolúció során
kifejlesztett egy önpusztító mechanizmust a rákos sejtekben, hogy a szervezet
ellenőrzése alól kifutó sejtek így szelektíven eltávolíthatóak legyenek. (A CYP
enzimek kora egyidős az emberiséggel.) Ha pedig ez így van, akkor logikus a
feltételezés, hogy a CYP1B1 enzim a táplálékból veszi fel azt az összetevőt,
melynek segítségével a rákos sejteket apoptózisra (pusztulásra) kényszeríti. Ez
lehet egyik módja annak, ahogy táplálékaink meg tudnak óvni minket a
rákbetegségektől.
REZVERATROL:
SZUBSZTRÁT A CYP1B1 ENZIM SZÁMÁRA
Burke és
Potter professzor kutatócsoportja elkezdte keresni a táplálék alkotórészek
között azokat az összetevőket, amelyek a tumorsejtekre mérgezőek és szubsztrátként
szolgálnak a CYP1B1 enzim számára. Az eredményeket Potter professzor 2002-ben
publikálta. A kísérletek során bebizonyították, hogy a rezveratrol (ami nem
más, mint 3,5,4-trihidroxi-sztilbén) a CYP1B1 enzim hatására a rákos sejtekre
nézve halálos tirozin-kináz inhibitorrá, piceatanollá alakul át.
A
rezveratrol a természetben előfordulő fitoösztrogén, mely a kékszőlőben, a
vörösborban, dióban, ribizliben, szilvában, egyes fenyőfélékben és például a
paradicsom héjában is megtalálható. A rezveratrol antioxidáns, gyulladásgátló,
antivirális, rákmegelőző hatású és idegvédő tulajdonságokkal rendelkező
vegyület. A rezveratrolról már korábban tudták, hogy hozzájárul a tumorképzés
megakadályozásához, a vizsgálatban pedig be is bizonyították annak ráksejtpusztító
képességét.
A kék
borszőlő és a ribizlifélék nagyon fontos forrásai a rezveratrol, a piceid, az
asztringin és a viniferin nevű sztilbén vegyületeknek. Egyéb rezveratrolhoz
hasonló növényi anyagok, mint a pinosztilbén, a dezoxirhapontigenin és a pterosztilbén
szintén reagálnak a CYP1B1 enzimmel; ezeket többek között a koreai rebarbarában
(Reheum undulatum) találták meg. A pterosztilbén (ami egy
3,5-dimetoxi-4-hidroxi-sztilbén) bizonyítottan antioxidatív és gyulladásgátló
hatású, valamint indukálja a tumorsejtek pusztulását.
RÁKSEJT
PUSZTÍTÓ SZALVESZTROLOK
Közben angol
kutatók több mint húszféle növényi összetevőt (bioflavonoidokat, karboxil
savakat, sztilbéneket és sztilbenoidokat) azonosítottak zöldség, gyümölcs és
fűszernövényekben, melyek közös tulajdonságai, hogy aktiválva őket CYP1B1
enzimmel, a rákos sejtekben mind pusztulást indukálnak. Ezek biokémiailag olyan
vegyületcsoportot alkotnak, melyek szerkezete részben azonos a velük nem rokon
pharmakophorokkal, így ez a felelős farmakológiai hatásukért. A kutatók a
fitonutriensek ezen csoportjának a „szalvesztrolok” nevet adták. (A „salve” a
salvere latin szóból származik, melynek jelentése megmenteni, a „strol” pedig a
rezveratrolból vezethető le.) Azt azonban, hogy pontosan mely fitonutriensekről
van szó, arról egyelőre nem árulnak el többet.
KEVÉS A
SZALVESZTROL A MAI ÉLELMISZEREINKBEN
Potter
professzor és kollégái a szalvesztrolok utáni kutatások közben érdekes
felfedezést tettek: a szalvesztrol-tartalom a friss zöldségekben,
gyümölcsökben, fűszernövényekben és a feldolgozott élelmiszerekben roppant
változó mennyiségben van jelen. A konvencionális termesztésben használatos
gombaölő szerek például drasztikusan lecsökkentik a termesztett növények
szalvesztrol-tartalmát, ami nem csoda, hiszen ha a növény kívülről védelmet
kap, többé már nem lesz rá szüksége, hogy fitoalexineket termeljen; a
vegyszerekkel kezelt növények viszont a növényvédőszer maradékok miatt rákkeltő
anyagokat is tartalmazhatnak. Az utóbbi 50 év folyamatos növényszelekciós és nemesítési
tevékenysége pedig odáig vezetett, hogy azokat a növényeket, melyek természetes
módon gazdagok voltak szalvesztrolokban (és ezért kevés permetezés mellett is
jól megvoltak),ma már alig termesztik. Az emberek a keserű ízeket nem igazán
kedvelik, így például egy keserű bimbóskel helyett szívesebben esznek édes ízű
bimbóskelt. A mai ember előnyben részesíti az egységes megjelenésű, egyforma
nagyságú, színű és formájú gyümölcs- és zöldségféléket, ellentétben a régi
fajtákkal, melyek általában kevésbé méretesek, viszont sok bennük a
szalvesztrol. Az élelmiszergyártók eltávolítják a szalvesztrolokat az ízük, a
színük, a „tisztaság” miatt az élelmiszerekből, pl. a gyümölcslevekből vagy az
olívaolajból, így az ízük édesebb lesz, anélkül, hogy cukrot kellene hozzájuk
tenni. A feldolgozott élelmiszerek ezért általában csak nagyon kevés, vagy
semennyi szalvesztrolt sem tartalmaznak.
Burke és
Potter professzor kutatócsoportja arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a mai
élelmiszereink 80-90%-al kevesebb szalvesztrolt tartalmaznak, mint 50-100 évvel
ezelőtt, és már csak a biotermelésű, finomítatlan élelmiszerekben van releváns
mennyiségű szalvesztrol-tartalom. Ezen védőanyag kivonása és a rákkeltő anyagok
élelmiszerekhez való hozzáadása bizonyára nagyban hozzájárult az utóbbi
évtizedek növekvő rákos megbetegedéseihez.
NÖVELNI KELL
A SZALVESZTROL BEVITELT
Hogy a rákos
megbetegedésekkel szemben jobban védettek lehessünk, ahhoz a szervezetet a
feldolgozatlan, biotermelésű zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények
elfogyaszása által tudnánk nagyobb mennyiségű szalvesztrolokhoz juttatni.
Angliában fut egy projekt, melyben olyan zöldség- és gyümölcsfajok után
kutatnak, melyeknek természetesen nagy a szalvesztrol tartalmuk. Mivel a
szalvesztrolok hőstabil anyagok, elkészítéskor a zöldségeket legjobb, ha
pároljuk vagy wokban készítjük, főzni viszont nem ajánlott, mivel a főzővíz
kilúgozza őket.
A
szalvesztrolok természetes forrásai:
Zöldségekben:
leveles zöldségek, articsóka, spárga, zsázsa, zsombor, mindenféle káposzta,
paprika, avokádó, bab, kelbimbó, sárgarépa, zeller, uborka, spenót, sütőtök,
Gyümölcsökben:
piros gyümölcsök, olajbogyó, áfonya, szőlő, alma, szamóca, szilva, füge, málna,
mandarin, narancs, faeper, körte, dinnye, ananász, mangó.cukkini, padlizsán.
Gyógynövényekben
és teákban: petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zsálya, menta,
pitypang, útifű, csipkebogyó, máriatövis, galagonya (bogyó),kamilla, apró
bojtorján, citromverbéna.
Vannak
olyan, a biotermesztésben is alkalmazható növénykondicionáló készítmények (pl.
az algakivonatokból, növényi aminosavakból, poli- és oligoszacharidokból, kálium-,
illetve foszfát-vegyületekből összeállított ALGINURE),melyek a növényi védekező
anyagok bioszintézisének beindításával éppen a szalvesztrolok mennyiségét
növelik a növényekben. Az ilyen készítmény alkalmazása tehát nemcsak a növény
betegség-ellenálló képességének fokozására alkalmas, hanem valószínűleg az
emberi egészség megőrzését elősegítő anyagok képzését is fokozza a
kultúrnövényben.
A keserű
vagy csípős ízért felelős szalvesztrolok tehát a fitoalexinek közé tartoznak,
melyek főleg a biotermelésű zöldségekben és gyümölcsökben koncentrálódnak. A
különböző táplálékkiegészítők (multivitamin készítmények, niacin, biotin,
C-vitamin, magnézium és szelén) szalvesztrolokkal való kombinálása, valamint a
testmozgás által a sejtekhez szállított többlet oxigén mind jelentősen
hozzájárulnak a rákbetegségekből való felépüléshez. Ezt persze még további
klinikai vizsgálatoknak alá kell támasztaniuk. A szalvesztrolok felfedezése
mindenesetre további jó ok arra, hogy étkezéseinkben a friss és feldolgozatlan
bioélelmiszereket válasszuk.
Petra de
Jong
Fordította
és aktualitásokkal kiegészítette: Kőrös Katalin
Biocont
Magyarország Kft.
(Biokultúra
2012/3-4)
Salvestrol termékek
#Interjú Dan Burke professzorral (angolul, magyar felirattal)