ABUNDANCE & HEALTH
HIGH PERFORMANCE NUTRIENTS
Vásárlói tájékoztató
Mi jellemzi a jó minőségű liposzómás terméket?
Tisztelt Vásárlónk!
Az Abundance & Health éveken át folytatott kutatásokat annak érdekében, hogy megállapítsák a liposzómás étrend-kiegészítők
legjobb összetételét és gyártási folyamatait. Az ország legjobb
liposzóma-szakértőivel dolgoztak együtt, akik az összetevők vizsgálatával, a
részecskék méretének elemzésével és a liposzómás bevitel hatékonysági
vizsgálataival mérni tudják a liposzómás termékek minőségét. Így folyamatosan
zajló kísérleteik részeként minden liposzómás étrend-kiegészítőt elemeztek,
amellyel találkoztak.
Bár nem oszthatjuk meg Önökkel a vizsgált
liposzómás termékekre vonatkozó pontos részleteket, nyújthatunk némi
iránymutatást azokkal az alapvető szempontokkal kapcsolatban, amelyekre a
liposzómás étrend-kiegészítők minőségének megítélésekor érdemes odafigyelni.
1. Liposzómás termékek
előállításához liposzómaképződésre alkalmas foszfolipideket kell használni.
Ahhoz, hogy erős és stabil liposzómák
képződjenek, amelyek magukba tudják zárni a tápanyagokat és nem „törnek el”
könnyen, fontos, hogy olyan foszfolipideket használjunk, amelyek természetes
módon többféle foszfolipidet tartalmazó, tisztított forrásból származnak, és
amelyek között nagy arányban található többek között foszfatidil-kolin (PC) és foszfatidil-etanol-amin
(PE).
A
kereskedelmi forgalomban elérhető foszfolipid-források közé tartozik a
szójalecitin, a repceolaj és a napraforgó-lecitin.
Számos termék készül alacsony minőségű
szójalecitinből, amelyben nem található meg kellő mennyiségben a
liposzómaképződéshez szükséges PC vagy PE. Ez a típusú lecitin olcsó, és általában
élelmiszer-adalékanyagként használják. Liposzómás étrend-kiegészítők előállításához nem
alkalmas.
2. A liposzómás termékeknek
fele-fele arányban kell tartalmazniuk a foszfolipideket és a kulcsfontosságú
tápanyagokat.
A liposzómás termékekben
használt foszfolipidek típusa és mennyisége rendkívül fontos. Ahhoz, hogy a tápanyag megfelelő módon
beépüljön a liposzómába, az az optimális, ha a készítmény legalább egyenlő
arányban tartalmaz foszfolipideket és tápanyagokat.
Számos
kereskedelmi forgalomban kapható és házilag előállított termék elemzése során
azt találtuk, hogy e termékek közül sok nem tartalmaz az említett beépülési
folyamathoz elegendő mennyiségű foszfolipidet. Ezért ezek csupán emulziók.
Az emulzió nem más, mint egy folyadékelegy, azaz
apró folyadékcseppek egy másik folyadékban. Emulziót úgy készíthetünk, ha összekeverünk két,
rendszerint nem jól elegyedő folyadékot, például olajat és vizet. Emulgeálószert – például lecitint – az emulzió stabilizálásához
használnak, mivel megelőzi a két folyadék szétválását. Amikor egy
„liposzómás” termékre azt mondjuk, hogy emulzió, az azt jelenti, hogy a benne
található tápanyagok egyszerűen kis mennyiségű foszfolipiddel vagy lecitinnel
és általában vízzel vannak elkeverve. Az emulziókban nagyon kevés liposzóma található,
ha egyáltalán van bennük.
Az emulzió egyik legfőbb ismérve a termékben
található foszfolipid vagy lecitin mennyisége. Ha a foszfolipideket vagy a lecitint az „Egyéb összetevők”
között, a mennyiségük megjelölése nélkül sorolják fel, nagyon valószínű, hogy –
még ha a gyártási eljárás egyébként megfelelő lenne is – nincs a termékben a
liposzómaképződéshez elegendő anyag.
Vannak
cégek, amelyek emulziót készítenek (mivel az könnyen és olcsón előállítható),amelyet azután „liposzomális étrend-kiegészítőnek” neveznek. Azt, hogy ezek a cégek valóban úgy vélik-e,
hogy termékeik liposzómába ágyazott tápanyagokat tartalmaznak, nem tudjuk.
Fontos megjegyezni, hogy ha olyan emulziót
fogyaszt, amely tartalmaz lecitint és valamilyen tápanyagot, például
C-vitamint, tapasztalhat kedvező hatásokat, hiszen önmagában véve mindkét
összetevő kiváló étrend-kiegészítő. Ez esetben azonban nem
tapasztalhatja meg azokat az adott esetben egészen kivételes eredményeket,
amelyeket a valódi liposzómás technológiával előállított termékek
fogyasztásával érhetne el.
3. A liposzómás termékeket óvni kell az oxigéntől.
A liposzómák természetes megoldást kínálnak azon vízben
oldódó tápanyagok bevitelére, amelyek egyébként biológiailag nem
hozzáférhetőek. A stabil, minőségi liposzómák előállítása azonban nem egyszerű. A liposzómák érzékenyen reagálnak bizonyos
körülményekre, például a hőre és az oxigénre. A
foszfolipidek és tápanyagok eredendő stabilitása (és egyes esetekben
instabilitása) ugyancsak fontos szerepet játszik a liposzómás termékek
általános stabilitásában. Döntő fontosságú minden
fenti tényező pontos beállítása, majd annak biztosítása, hogy a liposzómák és a
tápanyagok a termék eltarthatósága alatt mindvégig stabilak maradjanak.
A liposzómás termékek
stabilitása fokozható például az egyadagos csomagolással. Az általunk elemzésnek alávetett liposzómás termékek közül több
üveges, műanyag palackos, vagy műanyag dobozban tárolt kapszulás kiszerelésben
volt elérhető. A palack kinyitásával és egy adag kivételével a palackban tárolt
többi/maradék terméket hőhatásnak, fénynek, oxigénnek tesszük ki. Ez kárt tehet a liposzómákban, és a bennük
található tápanyag gyors lebomlásához vezethet.
Az egyadagos csomagolás egészen a fogyasztás
pillanatáig védi a terméket az oxigéntől, így az az eltarthatósága teljes
időtartama alatt biztonságos és hatékony marad.
4. Az alacsony minőségű liposzómás termékekre jellemző három fizikai
tulajdonság:
1. Konzisztencia
Ha a termék nagyon vizes, az nagy
valószínűséggel annak a következménye, hogy nem tartalmaz elegendő
foszfolipidet, illetve a benne lévő foszfolipidek alacsony minőségűek. Ha a termék sűrű
paszta, valószínűleg nem tartalmaz a liposzómaképződéshez elegendő vizet.
2. Egyneműség
A termék rétegekre történő szétválása
határozottan azt jelzi, hogy a liposzómás keverék bomlani kezdett. Másfelől, ha a termék észrevehetően csomós, vagy tapintásra
szemcsés, az annak a jele, hogy a tápanyagok a liposzómákból kiválva
kristályokat alkotnak.
3. Méret
Ha az adag mérete túl kicsi, nem tartalmazhat a
liposzómaképződéshez elegendő foszfolipidet és vizet. Például: 1000 mg C-vitamin és 1000 mg foszfolipid a megfelelő
liposzómaképződéshez elegendő mennyiségű vízzel együtt megtölt egy teáskanalat
(5 ml). Nem valószínű, hogy
ennyi anyag beleférne egy – vagy akár két – nagyméretű kapszulába.
A vásárlók ma már a
liposzómás termékek garmadájából válogathatnak. Bizonyos
termékek nagyszerűek, mások viszont nem azok. A
termék ára sok esetben tükrözi a termék minőségét. A magas minőségű, elsőrangú alapanyagból és élvonalbeli gyártási
berendezésekkel készült, elegendő számú termékvizsgálaton átesett liposzómás
étrend-kiegészítők előállítási költsége az átlagos étrend-kiegészítők
(tabletták, porok vagy kapszulák) előállítási költségének akár a háromszorosát
is elérheti.
A legfontosabb azonban az, hogy Ön megtalálja az
Ön számára leginkább megfelelő liposzómás étrend-kiegészítőt, és az olyan cég
terméke legyen, amelyben Ön megbízik. A LivOnLabs 100%-os életre szóló elégedettségi
garanciát kínál, így Ön bátran kipróbálhatja az Altrient® Lypo-Spheric™ termékeket.
Webáruházunkban forgalmazott Altrient® termékek: